Een eigen wasstraat openen? Dit moet je weten.

Een eigen wasstraat openen? Dit moet je weten.

Je wilt een eigen wasstraat starten? Proficiat! Je zal ongetwijfeld heel wat vragen hebben. Want bij het openen van een nieuwe zaak wil je niet over één nacht ijs gaan. 

Een carwash runnen is meer dan alleen maar auto's wassen. Je hebt een weldoordacht businessplan nodig. En om dit plan op te stellen heb je heel wat informatie nodig. Hier vind je al heel wat antwoorden en tips waar je misschien nog niet aan dacht. 

Dit lees je in het artikel: 
  • Hoe een eigen wasstraat openen?
  • Hoeveel kost een wasstraat?
  • Hoeveel verdien je aan een wasstraat?
  • Welke vergunningen heb je nodig?

Een wasstraat openen

Hoe een eigen wasstraat openen?

De auto is een grote investering waar iedere eigenaar graag zorg voor draagt. Een stralende carrosserie maakt elke bestuurder gelukkig. Dus als jij je plannen om een wasstraat te openen goed aanpakt, kan je een rendabele zaak uitbouwen. En die aanpak begint bij enkele inzichten. Breng de markt en de mogelijkheden die de markt biedt in kaart. Dit kan eenvoudig met enkele vragen zoals:

  • Is er een grote markt voor jouw diensten?
  • Welke locatie heb je voor ogen?
  • Is er veel concurrentie in de buurt?
  • Wat is het budget dat een auto-eigenaar wilt besteden aan een wasbeurt?
  • Welk wassysteem heeft de voorkeur van je klant?
  • Hoe dikwijls gaat je gemiddelde klant naar de carwash?
  • Wat zijn de trends in de markt?

Een carwash openen

Door een antwoord op deze vragen te formuleren, weet je wat je klant nodig heeft en hoe jij dit kan aanbieden. Je zal ook een strategie kunnen uitstippelen hoe je je wasstraat bekend zal maken en hoe je de prijs zal bepalen. 

"Bezint eer je begint. Het hele denkwerk en de analyses zullen het mogelijk maken om echt met je zaak bezig te zijn. En net dat is het fundament van een bloeiende onderneming."

Hoeveel kost een wasstraat?

De kosten van een wasstraat kunnen hoog oplopen. Met de investeringen van het wassysteem, de infrastructuur en het waterbehandelingssysteem kom je al snel aan meer dan 100.000€. De keuze van het wassysteem bepaalt hier je budget. Die keuze maak je op basis van je marktonderzoek. Verschillende leveranciers van wassystemen geven advies en hebben verschillende financieringsmogelijkheden. Informeer je goed bij verschillende partijen en zoek ook naar referenties. Omdat BleuBlue een onafhankelijke partner is, kunnen wij een uitgebreide uitleg geven en je adviseren bij de keuze.

Naast de investeringen die nodig zijn voor de opstart, zijn er ook nog de variabele kosten zoals waterverbruik, personeelskosten, onderhoud, wasproducten etc. 

De optelsom van alle investeringen en de variabele kosten zullen de prijs van een wasbeurt bepalen. Hou hier ook rekening met de capaciteit dat je systeem per dag aan kan. 

"Een wasstraat openen, doe je eerst aan de rekentafel."

Hoeveel verdien je aan een wasstraat?

Tegenover de kosten liggen uiteraard de inkomsten. Je berekende de kosten, de capaciteit en de prijs die je voor de wasbeurten vraagt. Nu komt de berekening van je inkomsten. Hoeveel wasbeurten moet je per dag doen voor je uit de kosten bent? Wat is de winst die je beoogt? Hoeveel wasbeurten staan hier tegenover? Kan je dit aantal halen of heb je hier nog extra marketing-inspanningen voor nodig? 

Merk je na verloop van tijd dat je wasstraat niet meer de capaciteit aan kan die je verkoopt? Dan ga je snel in de problemen komen. Zo zal de waterkwaliteit niet meer optimaal zijn en is het resultaat van een wasbeurt niet meer zoals voorheen. Dit kan leiden tot ontevreden klanten. Dus kan je bij de opstart van je wasstraat al meteen rekening houden met eventuele uitbreiding. Want als je de maximum capaciteit haalt en dus een mooie winst boekt, kan je denken aan een uitbreiding. 

"Het voordeel van een carwash is dat je de kosten perfect kent en dat je een duidelijke berekening kan maken van het aantal wasbeurten die je moet verkopen per dag of maand."

Welke vergunningen heb je nodig?

In Nederland heb je twee vergunningen nodig om een carwash te beginnen. 

Stedenbouwkundige vergunning: hiermee krijg je toestemming om op het stuk grond je carwash of wasstraat te bouwen. 

Milieuvergunning: als carwash-eigenaar moet je je houden aan de voorgeschreven milieunormen. Dit kadert in de Waterwet die toeziet over het lozen van het afvalwater. Tip: onze waterzuiveringssystemen helpen je met de reglementering opgelegd in de Omgevingwet.

De wetgever is behoorlijk streng, dus bereid je goed voor en hou rekening met een lange duurtijd om deze vergunningen te krijgen. 

"De Omgevingswet bevat heel wat regels omtrent het wassen van motorvoertuigen. Hier zijn de waterzuiveringssystemen de beste oplossing om te voldoen aan de voorschriften." 

Wil jij een eigen wasstraat openen?

Onafhankelijk advies is geld waard, letterlijk en figuurlijk. Je wilt goed voorbereid zijn en weten hoe je aan je avontuur moet beginnen. Daarom geef ik je graag alle kennis die ik de afgelopen jaren heb opgebouwd. De sector heeft geen geheimen meer voor mij. 



{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x